Nyt on lausuttu sitten Niilan selkäkin kaikilta mahdollisilta osin ja priimaa pukkaa :).

Iita on käynyt myös kuvissa, ja lonkat on A/A ja kyynärnivelistä vasen on 0. Oikeahan on leikattu, joten Koiranetissä näkyy 0/operoitu. Polvet on lausuttu 0/0.

Onneksi olkoon Jenna ja Hanna-Mari! Hienoja tuloksia :)

Laskeskelin tuossa viimeisille pentueilleni MK- eli Mean Kinship -arvot, kun niitä ei ole alkuperäisessä ruotsalaisessa MK-listassa. Listassa on mukana n. 6500 koiraa, jotka ovat syntyneet vuosina 2002-2014. Kompiaisen E-, F- ja G-pentueet ovat niin nuoria, etteivät ole mukana alkuperäisessä taulukossa. MK-luku kertoo koirien sukulaisuudesta.  Mitä pienempi luku, sen parempi. Eli mitä pienempi luku, sen vähemmän koira on sukua muiden listauksessa mukanaolevien koirien kanssa. Jos koira sijoittuu listauksessa loppupäähän, sen kumppani pitäisi koittaa etsiä sieltä listan alkupäästä. Näin niiden sukulaisuus olisi mahdollisimman pieni.

Alkuperäisessä taulukossa oli

A-pentue 0.2607

B-pentue 0.2582

C-pentue 0.2581

D-pentue 0.2576

ja sitten laskin nämä kolme pentuetta

E-pentue 0.2559

F-pentue 0.2583

G-pentue 0.2576

Zipen MK-luku on 0.2551 ja sen suunnitellun uroksen luku on 0.2594.

A-pentueella on eniten sukulaisia ja se sijoittuukin tuossa listauksessa loppupäähän. Eivät ole jatkaneet sukua, joten ehkä mua ei ammuta aamunkoitteessa. B-, C- ja F-pentueet ovat hieman yli puolenvälin ja D- ja G-pentueet noin puolessavälissä. E-pentue sijoittuu ensimmäiselle kolmannekselle, eli sillä on pienin sukulaisuusluku. '

Niin, tässä meidän pienessä rodussa tämä(kin) asia on aika tärkeä ottaa huomioon jalostusvalintoja tehtäessä. Käy pian muuten niin, että jalostukseen käytettävät koirat ovat liian läheistä sukua keskenään. Mikä taas tuo sitten mukanaan uusia terveysongelmia, mm. autoimmuunisairauksia. Siis kaikki göötithän ovat sukua keskenään, se on fakta, mutta ei tätäkään tilannetta pidä nyt ihan päästää ryöstäytymään käsistä.

 

Eli kun suunnittelet pentuetta, niin otat huomioon seuraavat asiat:

a) ei saa olla liian läheistä sukua, ks. sukusiitos% ja MK-luku,

b) molemmat ei saa olla töpöjä,

c) viralliset terveystulokset ja sitten kaikki epävirallinen tieto koirista ja niiden sairauksista (joo, kyllä gööteilläkin on sairauksia), mahdolliset markkeritestitulokset,

d) luonneasiat, arka, ääniarka, alusta-arka, rähjääjä, muuten vaan vitipää,

e) hammaspuutokset,

f) rakenteelliset puutteet ja vahvuudet, parin yhteen- ja epäsopivuudet.

Ja mitäs vielä? Unohdinko jotain? Niin, sitten vielä toivot, että se uros varmana osaa astua. Että joo, ei tää nyt niin helppoa aina ole. Mielenkiintoista kyllä :) mutta en sanoisi helpoksi.

Ja tästä sitten taas Koiranettiin....