Tämä silmäasia tuntuu nyt olevan kovasti tapetilla ja asiasta kirjoittaa yksi sun toinen (ja varsinkin se yksi) vähän mitä sattuu.

Tässä on linkki yhdistyksen sivulle, jossa tuo Lohen ryhmän tulostiedote on.

http://lansigootanmaanpystykorvat.com/data/documents/Tulostiedote_HL.pdf

 

Siinä lukee näin:

MERTK geenistä paikannettu muutos johtaa länsigöötanmaanpystykorvilla normaalin intronisen A-emäksen muuttumisen G-emäkseksi. Emäs on DNA:n rakenteellinen yksikkö, jotka muodostavat DNA ketjun ja yksilön perimän. Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 106 retinopatiaa sairastavaa koiraa, joista 69,8% oli saanut G-emäksen eli mutaation molemmilta vanhemmiltaan (GG) eli koira on homotsygootti G-emäksen suhteen. 25,5% sairaista koirista oli saanut A-emäksen toiselta ja G-emäksen toiselta vanhemmalta eli olivat heterotsygootteja (AG). Ainoastaan 4,7% sairaista koirista oli A-emäksen eli normaalin emäksen suhteen homotsygootteja (AA).

Sairaiden koirien lisäksi tutkimuksessa oli mukana koiria, jotka olivat silmätarkastuksessa tutkittu terveeksi. Näitä oli tutkimuksessa mukana yhteensä 259 koiraa. Näistä 24,3% oli muotoa AA kun taas 61,8% oli heterotsygootteja AG. Vain 13,8 % terveeksi tutkituista koirista oli homotsygootteja G-emäksen eli mutaation suhteen (GG). Näiden tulosten perusteella koiralla, joka on homotsygootti GG, on suurentunut riski sairastua retinopatiaan. Riski on noin 18-kertainen verrattuna heterotsygoottiin (AG) tai A-emäksen suhteen homotsygoottiin (AA) koiraan. Lisäksi terveistä GG-koirista osa on vielä niin nuoria, että ne saattavat sairastua myöhemmällä iällä, sillä sairauden puhkeamisikä vaihtelee huomattavasti.


Markkeritestin tulokset ilmoitetaan seuraavasti:

AA: Koiralla on kaksi normaalia kopiota MERTK-geenin emäksestä. Tutkimusten tulosten perusteella vain 4,7% sairaista koirista on muotoa AA, joten koiralla on pieni riski sairastua retinopatiaan. Kuitenkaan ei voida sulkea pois koiran mahdollisuutta sairastua, johtuen jostain muusta syystä, esimerkiksi vielä tuntemattoman geenivirheen johdosta.

AG: Koiralla on yksi kopio muuttuneesta MERTK-geenin emäksestä ja yksi kopio normaalista emäksestä. Tutkimusten tulosten perusteella noin 25% retinopatiaa sairastavista koirista on muotoa AG, joten koiralla on lievä sairastumisriski. On kuitenkin mahdollista, että koira sairastuu retinopatiaan, jostakin muusta syystä.

GG: Koiralla on kaksi kopiota MERTK-geenin G-emäksestä. Emäs on periytynyt molemmilta vanhemmilta. Jos koira saa tuloksen GG, koiralla on 18-kertainen riski sairastua retinopatiaan. Tämän vuoksi koiran silmät olisi hyvä tutkituttaa säännöllisesti, jotta sairauden oireet havaittaisiin hyvissä ajoin.

 

Kennelliiton kanta on, että terve GG-koira voidaan yhdistää AA-koiraan, mutta diagnoosin saanut GG-koira ei ole jalostuskoira. Tästä olen ihan samaa mieltä. Jos siis tiedossa on, että koira on GG-tyyppiä, odottaisin sen jalostuskäytön aloittamisen kanssa n. 4-vuotiaaksi. Jos markkeritestitulosta ei ole, niin sille ei sitten voi mitään. Onhan Viliäkin käytetty alle 4-vuotiaana, eikä sitä tulosta ollut käytössä ennen kuin nyt. Ja nyt kun se tulos on, niin sen mukaan eletään. Itsekin olen tutkija ja tiedän, että tutkimustulokset voivat muuttua. Sitähän se tiede on, tutkimusta ja asioiden kyseenalaistamista ja uudelleen tutkimista. Sitten jos saadaan toisenlaista tutkimustulosta, niin sitten eletään sen mukaan. Näin asiat menevät eteenpäin. Mutta nyt tilanne on tämä.

Liitteessä Kennelliiton lausunto markkeritestin tulosten käytöstä jalostuksessa.

http://lansigootanmaanpystykorvat.com/data/documents/lausunto-silmamarkkeritestin-kaytosta-jalostuksessa.pdf

 

 

Eli nyt sitten tiedoksi tälle yhdelle "wannabe-kasvattajalle-asiantuntijalle", että ihan turhaa sinä käyt vihjailemassa facebookissa minun kotisivujeni tai blogini kirjoituksista. Pidän kuitenkin näitä tutkijoita sinua pätevämpänä arvioimaan omia tutkimustuloksiansa. Eli AA-koirilla on pienin riski sairastua, halusit tai et. Ja jos ei koiraa ole peilattu sen jälkeen kun se on täyttänyt 8 vuotta, on turha mainostaa, että koira on ollut terve GG-koira. Höpönhöpöä sanon minä. Jos sinun koirasi ovat silmäsairaita ja/tai GG-tyyppiä, niin oletko oikeasti niin pikkusieluinen ja kade, että sen jälkeen etsit vain vikoja ja haukut minun kasvattejani, jotka ovat AA- tai AG-tyyppiä? Kaikki ilkeät vihjailut niin kasvateistani kuin muistakin koiristani kyllä osoittavat, että olet aika kade. Pitänee olla aika imarreltu, kun jaksat nähdä niin paljon vaivaa minun tekemisteni tutkimiseen :).

Ja sille toiselle selän takana jauhajalle ja hänen adjutantilleen. Lopettakaa nyt hyvät ihmiset jo. Jokainen meistä tekee omat ratkaisunsa ja sen mukaan sitten eletään. Jos minä teen näin, niin ei pitäisi olla millään lailla teiltä pois tai teidän pe***enkutina. Pahimpia kitisijöitä saa hakea kuin te. Jokainen päättää itse, minkä verran kasvattiensa ja koiriensa terveystietoja/hammaspuutoksia/markkerituloksia tms. julkaisee ja jos minä julkaisen ja sinä et, ja koet, että se on sinua kohtaan väärin, niin se on sinun ongelmasi, ei minun.

Joten sovitaanko nyt niin, että keskitytte omiin tekemisiinne. Annatte minun touhuta täällä ihan rauhassa omien kasvattieni kanssa mitä touhutaan ja jos olen niin lapsellinen, että jaksan iloita Zipestä ja kasvattieni markkerituloksista ja kasvattamani uroksen valkoisesta jälkeläisestä ja E-pitkäkarvapojista, niin mitä helvettiä se teille kuuluu?? Ja miksi Zipeä pitää jatkuvasti haukkua ja vielä ihmiset, jotka eivät ole edes koiraa livenä koskaan nähneet. Ahdistaako niin kovasti se, että sen emälinja on vähän erikoinen? Vai miksi se herättää niin kauheasti negatiivisia tunteita? IKINÄ EN käyttäisi sille sitä yhtä urosta, jonka kanssa kuulemma sukusiitoskerroin olisi niin ja niin huono, en saatana vaikka se olisi tämän planeetan viimeinen uros. Kasvattakaa itse just mitä tykkäätte ja olkaa niistä iloisia. Minä ainakin olen omistani, joka ikisestä, oli ne sitten minkä värisiä tai karvaisia tai pallittomia tai hampaattomia tai ihan mitä vaan.

Ja onneksi mun kasvatinomistajat on ihania ihmisiä, ne tietää, että niillä on hienot koirat ja ne osaa asettaa teidän ala-arvoiset kommenttinne ihan omaan arvoonsa.