Vähän on tämä päivittäminen taas jäänyt.... Mistähän sitä oikein aloittaisi....

Vaikkapa rallytokosta laugh

Innostuin keväällä Karkin kanssa lähtemään rallytokon alkeiskurssille. Tavistoko on meille vähän turhan haasteellista, Koo kun nyt on sellainen kun on...  Rallytokossa saan kannustaa ja kehua sitä koko ajan ja se sopii sille oikein hyvin. Käytiin sitten sen alkeiskurssin perään yhdet möllikisat, joissa meni oikein mukavasti (92 p). Siitähän se innostus sitten lähti lapasesta ihan tyystin laugh!

Innostuttiin Karkin kanssa lähtemään ihan "virallisiinkin" kisoihin, jotka pidettiin tuossa kesäkuun puolivälissä Kiimingissä. Alokasluokan ratoja oli kaksi, tuomareina Pauliina Toppi ja Heikki joku.... Ekalla radalla Koo meni liikkeestä maahanmenon istumisen kautta, enkä uusinut liikettä (-10 p), mutta saatiin silti 87 p. Toisella radalla saatiin pisteitä 93 p, vaikka alkoi olla aika kuuma, eikä Karkinkaan viretila ollut enää paras mahdollinen. Hurjan hauskaa oli kisata!!!! Ilmapiiri oli leppoisa ja kaikilla tuntui olevan tosi mukavaa.

Ollaan käyty nyt sitten myös jatkokurssi ja sen lopuksi tehtiin "loppukoeratana" avoimen luokan rata. Saatiin siitä 89 p (taas yksi korjattu mutta uusimaton virhe -10 p). Eli nyt sitten pitäisi yrittää saada vielä yksi hyväksytty tulos alokasluokasta ja alkaa tosissaan harjoitella noita avoimen luokan kylttejä. On kyllä niin hauskaa ja oikein sopivaa hommaa Karkille! Täytyy tässä varmaan Maijankin kanssa alkaa treenata, sille kun pitäisi jotain ohjelmaa keksiä. Toivottavasti laji säilyy aina noin rentona eikä siitä tehdä suomalaistyyliin liian vakavaa cheeky.


Bellan kanssa on käyty yhdet epäviralliset ja yhdet viralliset agikisat. Virallisista kisoista tuloksena 5 vp ja 3. sija. Yksi rima tippui mun huonon ohjauksen takia. Mutta ihan tyytyväinen olen muuten tuohon hypäriin.


Nila ja Bella kävivät kesäkuun puolivälissä MH-kuvauksessa. Ärsyttää ihan suunnattomasti, kun tuo lomake on muutettu. Ennen siinä oli sanallisessa muodossa ne eri kuvausvaihtoehdot ja siitä ruksittiin se oikea. Näin säilyi minusta hyvin se ajatus siitä, että kyse on luonneKUVAUKSESTA. Nyt tuo lomake on muutettu niin, että siinä on vain numeerisessa muodossa eri vaihtoehdot, mikä tarkoittaa sitä, että ihmiset alkavat laskea keskiarvoja yms. ja se alkuperäinen ajatus häviää... Kyse kun ei ole testituloksista, luonnetesti on erikseen, vaan kyse on nimenomaan KUVAUKSESTA. Kaksi eri asiaa.

Laittelen tähän koirien saamat arviot ja sitten yritän myös muistella mitä siellä tapahtui, ja miten itse koin eri tilanteet. Kuvaajan lopuksi antamasta sanallisesta palautteesta laitan mitä muistan. Kuviakin on mahdollisesti tulossa myöhemmin (kiitos Satu!) smiley. Täältä löytyy kuvaus eri osioista eli mitä niissä tapahtuu.  Muutama ylläri tuli kuvauksen aikana molempien koirien kanssa. Molemmat koirat suorittivat kuvauksen loppuun.

Ensin Nila:

1a. Kontakti, tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.
1b. Kontakti, yhteistyö: Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TJ:sta.
1c. Kontakti, käsittely: Hyväksyy käsittelyn.

Nila on niin Nila heart. Häntä sanoi viuh viuh! Jee, täällä on ihmisiä. Ihanaa, ihanaa! Onkohan TJ:lla herkkuja taskussa?

2a. Leikki 1, leikkihalu: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee.
2b. Leikki 1, tarttuminen: Tarttuu heti koko suulla.
2c. Leikki 1, puruote ja taisteluhalu: Tarttuu, vetää vastaan, mutta irrottaa ja tarttuu uudestaan/korjailee otetta

Lelupatukka oli taas mallia rotikka. Mutta hienosti Nila lähti sekä mun että TJ:n kanssa sillä leikkimään. Ja roikkui patukassa kiinni, kun TJ sitä leikitti.

3a. Takaa-ajo, 1. kerta: Ei aloita.
3a. Takaa-ajo, 2. kerta: Ei aloita.
3b. Tarttuminen, 1. kerta: Ei kiinnostu saaliista.
3b. Tarttuminen, 2. kerta: Ei kiinnostu saaliista.

Yllätys numero yksi. Jos ulkona liikahtaa orava/kissa/siili/myyrä/lintu/muovipussi/karkkipaperi/ihanmikätahansamuu niin Nila ampuu perään kuin nato-ohjus. Ekalla kerralla se meni ihmisten luo (jee! täälläkin on ihmisiä!) ja toisella kertaa se katseli vieheen suuntaan. Me kyllä vähän mietittiin jälkikäteen, että mahtaako matala koira edes sitä viehettä nähdä...

4. Aktiviteettitaso: Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata.

Just niinkuin pitääkin, eli silloin kun ei tehdä mitään, niin silloin koiran kuuluu rauhoittua. Merkki hyvästä hermorakenteesta. Minä katselin puiden latvoja ja yritin vaivihkaa huitoa pois rillien väliin tunkeviä sääskiä ja Nila seisoskeli siinä mun edessä. On harhaluulo, että koira, joka rauhoittuu tässä osiossa olisi jotenkin surkea lapanen ja vain hyperaktiiviset koirat olisivat niitä toivottavia. Kyllä asia on juuri päinvastoin.

5a. Etäleikki, kiinnostus: Kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja.
5b. Etäleikki, uhka/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä.
5c. Etäleikki, uteliaisuus: Ei saavu avustajan luo.
5d. Etäleikki, leikkihalu: Ei osoita kiinnostusta.
5e. Etäleikki, yhteistyö: Ei osoita kiinnostusta.
Eli epäleikki oli taas nimensä mukaista smiley. Nila katseli rauhallisesti mun edessä seisten sitä avustajaa, mutta ei kiiinnostanut niin paljoa, että olisi lähtenyt mun luota sitä katsomaan lähempää. Kun mentiin yhdessä avustajan luokse, häntä heilui taas viuh viuh.

6a. Yllätys, pelko: Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista.
6b. Yllätys, puolustus/aggressio: Osoittaa useita uhkauseleitä.
6c. Yllätys, uteliaisuus: Menee haalarin luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.
6d. Yllätys, jäljellejäävä pelko: Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla.
6e. Yllätys, jäljellejäävä kiinnostus: Pysähtyy, haistelee tai katselee haalaria yhdellä ohituskerralla.

Jessus sentään!!! Kun se haalari nousi ylös mä luulin, että narun päähän on vaihtunut harmaakarhu, sellanen karjasu kuului selän takaa. Kuvaaja sanoi lopuksi, että koira kasvoi kaksinkertaiseksi, kun sillä oli kaikki karvat pystyssä cheeky. Jos en olis tiennyt, että mun selän takana on Nila niin olisin vähintään pissinyt housuuni, mutta myös primitiivinen pakoreaktio on mahdollinen (ja karhun kanssa aivan väärä tapa toimia laugh). Koiran toimintakyky kuitenkin säilyi ihan täysin ja se on ominaisuus, jota arvostan suuresti. Tästäkin on harhaluuloja, että niiaus tai nopeudenvaihtelu osoittaisi, että koira on paniikissa. Pötypuhetta. Sillä säilyy täysin toimintakyky.

7a. Ääniherkkyys, pelko: Kyykistyy ja pysähtyy.
7b. Ääniherkkyys, uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo ilman apua.
7c. Ääniherkkyys, jäljellejäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.
7d. Ääniherkkyys, jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan.

Reagoi kun rämähti ja se oli sitten siinä. Ei siitä sen enempää. Just niinkuin oletinkin Nilan käyttäytyvän. Eli se reagoi, mikä tietysti on luonnollista itsesuojeluvaistoa, mutta palaa normaaliin, kun tilanne on ohi. Tällainen ääniin reagointi passaa arkielämässä aivan täysin, eli jos kuuluu joku kova ääni korvan juuressa, se noteerataan, mutta se ei tee koiraa toimintakyvyttömäksi.

8a. Aaveet, puolustus/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä.
8b. Aaveet, tarkkaavaisuus: Tarkkailee aaveita, lyhyitä taukoja.
8c. Aaveet, pelko: On ohjaajan edessä tai sivulla.
8d. Aaveet, uteliaisuus: Menee katsomaan ilman apua.
8e. Aaveet, kontaktinotto aaveeseen: Ottaa itse kontaktia aaveeseen.

Nila seisoi mun edessä ja katseli aaveita. Silloin kun ne oli noin puolivälissä tulossa kuului hetken matalaa murinaa. Kuvaajan mielestä kyse ei ollut aggressiosta, koska häntä heilui iloisesti koko ajan. Aika äkkiä Nila huomasi, että aaveet ovat ihmisiä. Ja siis jeeee!! Ihmisiä!!!

9a. Leikki 2, leikkihalu: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
9b. Leikki 2, tarttuminen: Tarttuu heti koko suulla.

Ja taas se jättipatukka... harmittaa ettei ollut taskussa mukana jotain omaa lelua. Ois ollut kiva palkata sitä lopuksi lelulla, josta se tykkää, kun oma lelu olisi saanut olla mukana. Nilasta on ihana repiä sellaista "auton alle jäänyttä" pupua.

10. Ampuminen. Pelokas, yrittää paeta.

Yllätys numero kaksi. Ikinä missään tilanteessa Nila ei ole pelännyt pamauksia. Ei uudenvuoden raketteja, ei mitään. Nyt se selvästi hätääntyi ja siksi ammuttiin vain kaksi laukausta. No, en ole ajatellut alkaa Nilan kanssa metsästää eikä varmaan Kaisakaan laugh. Tuo ääniherkkyys-osio tuolla aikaisemmin kertoo enemmän siitä arkielämän äänien sietämisestä ja sen on minulle tärkeintä.

Lopuksi kuvaaja totesi, että Nila suhtautuu ihanan avoimesti ja sosiaalisesti ihmisiin ja rakastaa kaikkia. Toisaalta siitä tarvittaessa löytyy myös poweria, mikä näkyi tuolla haalarilla. Se reagoi tilanteisiin, mutta säilyttää toimintakykynsä. Just näin.

Ja sitten Bella

1a. Kontakti, tervehtiminen: Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.
1b. Kontakti, yhteistyö: Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu TJ:sta.
1c. Kontakti, käsittely: Väistää tai hakee tukea ohjaajasta.

Käsittelyssä väistäminen tuli vähän yllärinä, myös kuvaajalle. Muuten oli ihan tyypillinen Bella: jaahas, nyt lähdetään ton kanssa jonnekin, onkohan sillä namia? Jos hypin vasten, niin ehkä se antaa mulle jotain!

2a. Leikki 1, leikkihalu: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee.
2b. Leikki 1, tarttuminen: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.
2c. Leikki 1, puruote ja taisteluhalu: Ei tartu esineeseen.

Bella urhoollisesti otti sen jättipatukan suuhunsa ja kantoi sitä paikasta toiseen. Mutta kun ihan sitä ei ollut tarkoitus tehdä wink.

3a. Takaa-ajo, 1. kerta: Ei aloita.
3a. Takaa-ajo, 2. kerta: Ei aloita.
3b. Tarttuminen, 1. kerta: Ei kiinnostu saaliista.
3b. Tarttuminen, 2. kerta: Ei kiinnostu saaliista.

EVVK. Voitte pitää riepunne.

4. Aktiviteettitaso: Tarkkailevainen, rauhallinen, voi istua, seistä tai maata.

Eli juuri niin kuin kuuluu olla. Tätä piirrettä mä arvostan koirissani. Silloin kun ei tehdä mitään, niin ei tehdä mitään.

5a. Etäleikki, kiinnostus: Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja.
5b. Etäleikki, uhka/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä.
5c. Etäleikki, uteliaisuus: Ei saavu avustajan luo.
5d. Etäleikki, leikkihalu: Ei osoita kiinnostusta.
5e. Etäleikki, yhteistyö: Ei osoita kiinnostusta.
Epäleikittiin taas smiley. Bella katseli sitä avustajaa, mutta ei se nyt kauheesti kiinnostanut. Vähän sellainen ilme, että jaaha, tuolla joku heiluu. Kun lopuksi mentiin sinne avustajan luokse, niin häntä heiluen tervehdittiin.

6a. Yllätys, pelko: Kyykistyy ja pysähtyy.
6b. Yllätys, puolustus/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä.
6c. Yllätys, uteliaisuus: Menee haalarin luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.
6d. Yllätys, jäljellejäävä pelko: Ei minkäälaista liikkumisnopeuden vaihtelua tai väistämistä.
6e. Yllätys, jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta haalariin.

Kuvaajat olivat sitä mieltä, että Bee ei välttis ees huomannut haalarin nousemista, se nuuski mun takana just silloin jotain varpuja... vähän sellainen evvk tässäkin kohtaa, ai miks mun pitäisi tulla sen haalarin luo, mä nyt nuuskin täällä. Eikä kiinnostanut jälkeenkäänpäin.

7a. Ääniherkkyys, pelko: Pakenee enintään 5 metriä.
7b. Ääniherkkyys, uteliaisuus: Menee räminälaitteen luo kun ohjaaja puhuu kyykyssä ja houkuttelee koiraa.
7c. Ääniherkkyys, jäljellejäävä pelko: Pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu jollain ohituskerralla.
7d. Ääniherkkyys, jäljellejäävä kiinnostus: Ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan.

Jessus, sanoi Bella! Eli kyllä säikähti. Samalla lailla tuli laitteen luokse kuin aikanaan Karkkikin kun mä houkuttelin ja ihan uskalsi haistella sitä. Ekalla kerralla vähän väisti, mutta ei räminälaite kiinnostanut sen enempiä.

8a. Aaveet, puolustus/aggressio: Ei osoita uhkauseleitä.
8b. Aaveet, tarkkaavaisuus: Katselee aavetta silloin tällöin.
8c. Aaveet, pelko: On enimmäkseen ohjaajan edessä tai sivulla, pientä välimatkan ottoa.
8d. Aaveet, uteliaisuus: Menee katsomaan kun ohjaaja on edennyt puoliväliin.
8e. Aaveet, kontaktinotto aaveeseen: Ottaa itse kontaktia aaveeseen.

Bella sai ilmavainun aika aikaisessa vaiheessa aavepuvun alla olevasta ihmisestä. Enemmänkin Bee keskittyi sitten persiinsä rapsutteluun. Joko kyseessä oli sijaistoiminto tai sitä häiritsi sääsket.

9a. Leikki 2, leikkihalu: Leikkii - aktiivisuus lisääntyy/vähenee
9b. Leikki 2, tarttuminen: Tarttuu esineeseen viiveellä tai etuhampailla.

Meillä oli nyt sitten mukana "auton alle jäänyt" hilleri. Alkoi repiä mun kanssa sitä, patukalla ei varmasti ois leikkinyt.

10. Ampuminen. Pelokas, yrittää paeta.

Yllätys. Ei ole Bellakaan pelännyt uudenvuoden raketteja tai muitakaan pamauksia. Ekat laukaukset Bella suuntautui ääntä kohden, mutta sitten kahden seuraavan aikana äänestä poispäin ja häntä laski. Kaikki neljä laukausta voitiin ampua kuitenkin. En kyllä ole Bellankaan kanssa aikonut alkaa metsästää laugh. Aiempi ääniherkkyys-osio antaisi merkkejä siitä, että Bee olisi ääniherkkä, arkielämässä se ei kyllä ole tullut esiin millään tavalla. Äitinsä toki on, että ei se mitenkään outoa ole, jos Bellakin sellaiseksi muuttuu. Jännä katsoa, miten reagoi seuraavan kerran kun on ukkonen tai ensi uutena vuotena.

Loppupalautteessa kuvaaja kysyi, että onko Bee ehkä koiralauman alimmainen, sillä se ei mielellään ratko ongelmia itse vaan antaa mun ratkaista ne. Samaa aikanaan sanottiin Karkistakin. Ei sitä kauheasti kiinnostanut mikään, vähän sellainen "jaaha, onkos tää nyt sun käsitykses hauskanpidosta" -ilme koko ajan. Hermorakenne on kuitenkin kunnossa ja se on tärkeintä wink.

Jos oikeasti ajattelee, mikä koirien kanssa on tärkeintä, niin se on se, että arkielämä sujuu. Jos se ei suju, niin elämä voi olla yhtä helvettiä. Ääniarkuus on kauheeta, jos se kohdistuu normaaleihin jokapäiväisiin ääniin ja haittaa koiran normaalia elämistä ja olemista. Nilan ja Bellan kohdalla voi sanoa, että vaikka tuolla kuvauksessa tuli esille reagointia tiettyihin asioihin, normaalissa elämässä ei ole mitään ongelmia. Se on minusta kaikista tärkeintä ja siitä olen onnellinen. Molempien koirien hermorakenne on kunnossa, ne osaavat rauhoittua silloin kun ei tapahdu mitään. Näin se pitää olla. 

Muutakin on tullut touhuttua smiley.

Welsh corgien järjestämässä mätsärissä pyörähdettiin Nilan kanssa viime viikolla, tuloksena punainen nauha. Tuomarina pienillä aikuisilla oli Mirka Hiltunen (kennel Flamepaw's). Oli hyvää harjoitusta meille! Liikkuminen sujui oikein mallikkaasti, seisomista pitää vähän vielä treenata cheeky. Mätsäri järjestettiin Oulunsalossa, onneksi pääsimme Heidin ja Savu-göötin kyydissä sinne.

Ai niin, kävin kahdessa mätsärissä tuomaroimassa, portugalivesikoirien ja eläinsuojeluyhdistyksen. Molemmissa tuomaroin pienet aikuiset, jälkimmäisessä myös isot pennut. Mukavia kokemuksia molemmat!!


Ihania kuvia olisi Beikoista, kunhan vain saisin niitä tänne ladattua. Mulla menee aina hermot tän systeemin kanssa kun se on niin hidas ja siksi lataaminen jää...

Ukko kasvaa ja ääntä lähtee! Se kulkee reippaasti lyhyet irtiololenkit mukana laumassa. Hienosti se tulee luokse kutsusta, vaikka äitikoira menisi edellä poispäin smiley. Äiti ja tädit hoitavat Ukkoa erittäin tarmokkaasti ja siitä onkin kehittymässä varsinainen lellipenska ja peräkammarin poika. Hyvä, että se pääsee pian uuden emäntänsä hoteisiin wink.

Ollaan saatu Assia ja Sisua hoitoon vähäksi aikaa ja nähty myös Mörköä ja Rudia. Bartokin, Paavon ja Kettusen kuulumisia ollaan saatu myös ja on niin ihanaa, kun kaikilla on kaikki hyvin heartheartheartheartheartheartheartheart!!!!!!!!


Bella kävi Rovaniemellä viikonloppuna KV-näyttelyssä (tuomarina Harry Tast) ja oli kyllä niin turha reissu kun olla ja voi. Arvostelu kuului näin: "Pitkälinjainen runko, kaunis pään muoto ja ilme, tyypillinen etuosa, lyhyt rintakehä, jossa saisi olla syvyyttä enemmän, pitkä lanneosa, hyvä kesäturkki ja värimerkit, takaliike tahtoo jäädä rungon alle ja alkaa pomppia vauhdin lisääntyessä." Eri ilman SA:ta.

Sunnuntaiksi Bella lähti Mervin handlattavaksi Jällivaaraan, josta tuloksena sitten CACIB ja VSP. Mona Selbachin (Norja) arvostelu kuului näin: "Mycket bra typ. Bra bett och uttryck. Grov hals, välvinklad, bra överlinje & kropp. Bra benstomme. Bra päls och färg. Saatiin mitä tarvittiin, eli cacib. Kiitos Merville Bellan viemisestä smiley! Me kotiin jääneet juhlimme samaan aikaan Eeron rippijuhlia heart.


Tälle kesää on ohjelmassa vielä Nilan paimennustaipumustestaus Kankaanpäässä, sekä muutamia näytelmiä Bellan ja Nilan kanssa.

Kaikille aurinkoisempaa ja lämpimämpää kesän jatkoa kuin mitä tähän mennessä on ollut yes.