Tässä jälleen perinteinen vuosikatsaus :).

 

Kulunut vuosi sisälsi valtavasti iloa, mutta myös ihan suunnattoman surun. Rouva Koon poismeno on vieläkin niin vaikea ymmärtää. Rouva Koo oli ehkä maailman raivostuttavin koira sille päälle sattuessaan, mutta se oli myös suuri persoona ja minun sielunkumppanini, eikä sen arvovaltaa kukaan koskaan yrittänyt kyseenalaistaa. Jos joku ymmärsi puhetta niin Rouva Koo. Se tiesi aina, mitä tehdään ja mitä tapahtuu seuraavaksi. Varmasti se olisi oppinut puhumaankin, jos olisi elänyt pidempään. Ilman Rouva Koota en olisi koskaan käynyt näyttelyissä, kilpaillut agilityssä, tokossa tai rallyssa, kasvattanut ensimmäistäkään pentuetta. Kovin paljosta saan olla pienelle koiralle kiitollinen. Rouva Koo kulkee aina mukana mun sydämessäni.

Karkki%209.6.2016%20a.jpg

**********

Iloisia uutisia on onneksi todella paljon! Hienosti ovat tänäkin vuonna Kompiaiset hoitaneet tärkeintä tehtäväänsä ympäri Suomen. Ne ovat olleet meidän rakkaita perheenjäseniämme, ja se on ehdottomasti niiden kaikista tärkein rooli :). Kompiaisia on kirmannut metsäpoluilla, soilla, vaaroilla ja pelloilla. Tänäkin vuonna on varsin kiva määrä Kompiaisia terveystarkastettu oikein hyvin tuloksin. Lisäksi Kompiaisia on nähty agiradoilla, rallytokossa, tokossa, näyttelyissä, luonnetestissä, mätsäreissä, jalostustarkastuksissa, kaverikoiravierailuilla ja noseworkissä. Monipuolisia pikku penteleitä :).

**********

Olen erityisen ylpeä ja iloinen siitä, että yli 2-vuotiaista Kompiaisista kaikki on nyt terveystarkastettu. Jotkut enemmän ja jotkut vähemmän, mutta kaikki on vähintään lonkkakuvattu. Terveystarkastukset ovat kalliita ja jos koira ei ole jalostuskelpoinen, sen terveystarkastukset voivat tuntua turhalta rahanmenolta. Mutta näin ei ole! Gööttejä on vähän, maailmanlaajuinen populaatio on n. 8500 koiraa. Eli jokaisella koiralla on merkitystä. Joka göötti on omien vanhempiensa ja jokaisen sukutaulussaan olevan esivanhempansa jälkeläinen ja jokaisen sisaruksensa jälkeläisen setä, täti, eno... Jokainen elossaoleva göötti on näkymä sekä rodun historiaan että tulevaisuuteen. Jokaisen koiran terveystuloksilla on merkitystä silloin, kun jalostusvalintoja tehdään. Vapaaehtoisissa terveystarkastuksissa ovat käyneet kokonaisuudessaan AAA-kerho, Beikot, Citticontiaiset ja Dondud. Tulevana vuonna onkin sitten Eevokkien vuoro.

Virallisia terveystarkastuksia, vähintään silmäpeilauksia, on tänä vuonna tehty Zipelle, Sirkalle, Bellalle, Kamulle, Mörkölle, Iisille, Lakulle, Viimalle, Lunalle, Ponkulle, Hansille, Dodiille ja Konstalle. Kaikilla terveet silmät! Markkeritesti otettiin Sisusta, Millistä, Sirkasta, Viimasta, Ilosta, Konstasta, Messistä, Hansista sekä kaikilta Fäffiltä ja Gääpiöiltä. Kaikki ovat joko AA- tai AG-tyyppiä :).

**********

Terveyspuolella sattui ikäviäkin juttuja. Vili peilattiin silmäsairauden osalta epäilyttäväksi. Kun tätä ennen oli sen markkerityyppi tutkittu GG:ksi, päätin luopua ajatuksesta käyttää Viliä jalostukseen. Näin ollen Viltsu siirtyi Hamarin perheen omistukseen. Vuoden päästä voisi sitten uusintapeilata ja katsoa, miten tilanne on muuttunut.

Maijan iso nisäkasvain alkoi muuttaa muotoaan ja kasvattaa mikkihiirikorvia ja pelästyin, että menetän toisenkin mummon samana vuonna. Onneksi Maijan kasvain ei ollut lähettänyt etäpesäkkeitä keuhkoihin ja selvisimme n. 30 cm arvella. Leikkaushaava parani todella nopeasti eikä Maija tuntunut olevan siitä moksiskaan. Joskus on hyvä olla vähän töhö.

Eikä kahta ilman kolmatta. Iitan oikeassa etujalassa oleva kasvuhäiriö leikattiin joulukuun alussa. Olen yrittänyt kaivaa esille tietoa siitä, kuinka yleistä tämä on gööteillä, mutta tietoa ei ole (tai sitä ei kerrota). Göötti on ns. kondrodystrofinen rotu, eli jo koko koira on lähtökohtaisesti kasvuhäiriön tulos. Sen nivelet ja luusto ovat alttiit erilaisille kasvuhäiriöille, joihin sitten ympäristötekijät osaltaan vaikuttavat. Nyt toivotaan, että Iita toipuu ja kuntoutuu hyvin ja jalka paranee mahdollisimman hyvään kuntoon. Tsemppiä Iitan kotiin!

**********

Keväällä järjestin toisen jalostustarkastuksemme täällä Oulussa. Tarkastukseen osallistuivat Assi, Sisu, Sirkka ja Zipe. Kaikki neljä täyttivät jalostuskäyttövaatimukset ja laatumaininnat olivat erittäin hyvästä erinomaiseen. Syksyllä yhdistyksen jalostustarkastuksessa Helsingissä tarkastettiin Luna, Hans ja Viima. Kaikki olivat erittäin hyviä ja kaikki hyväksyttiin jalostukseen. Luna luonnollisesti varauksella purennan takia. Dodii tarkastettiin Ruotsissa niin ikään erittäin hyvänä. Nyt on yhtä vaille kaikki jalostustarkastus-ikäiset tarkastettu. Aivan mahtavaa!

**********

Agilitykisoissa ovat juosseet Mörkö, Dodii ja Viima. Mörkö osallistui toista kertaa SM-kisoihin ja ensimmäistä kertaa MM-karsintoihin. Piirinmestaruuskisoista Mörkö sai yksilöpronssia ja joukkuehopeaa. Sekä Mörkö että Dodii ovat saaneet ensi kesää varten SM-nollia kasaan. Viima ja Ilo saivat kolme hyväksyttyä tulosta alokasluokan rallytokokokeista ja saivat siis RTK1-koularit. Mörkö osallistui avoimen luokan kokeisiin ja sai RTK2-koularin. Voittajaluokkakin on jo korkattu. Mörkö kävi myös tokokokeissa. Saadaankohan ensi vuonna uusia kisaajia...

**********

Ja sitten lopuksi vielä näyttelyjuttuja. Onhan niissäkin paljon kerrottavaa! Edellisvuoden kaltaista valiojuhlaa ei tänä vuonna koettu, mutta saatiin Kompiaiseen sentään yksi uusi kansainvälinen muotovalio, Kamu. Yhden cacibin päässä ovat edelleen Milli ja Hans, joka valioitui Suomen, Baltian, Eestin, Liettuan ja Latvian muotovalioksi. Zipestä tuli Suomen ja Norjan muotovalio ja Ruotsissakin käytiin neljä kertaa :). Ja käydään vielä ensi vuonnakin :).

Sertejä saivat kuluneena vuonna Eevokeista Konsta, Ilo ja Messi. Viima sai kaksi sertiä Eestistä ja Mörkö sai vara-cacibin. ROP- ja VSP-sijoituksia saivat tänä vuonna Hans, Viima, Bella, Messi, Konsta, Maija ja Rouva Koo. Mummot olivat lisäksi veteraani-roppeja. Erinomaisia olivat Dodii, Ponku, Sirkka, Tuisku, Laku, ja erittäin hyvä oli Hula. Niila-pörrökin kävi kerran pentuluokassa, samoin Leevi. Pentunäyttelyssä Siikajoella Nokkonen oli ROP-pentu ja Iita ja Rurik saivat KP:n. Kasvattajaryhmämme, johon kuului myös Fanni, oli BIS-3!

Kahdessa virallisessa näyttelyssä esitimme kasvattajaryhmän, Kemissä ja Rovaniemellä. Molemmissa näyttelyissä saimme myös kunniapalkinnon ja olimme ROP-kasvattaja-ryhmä.

**********

Kaikilla Kompiaisilla on oma paikkansa ja tarkoituksensa. Rakkaista rakkaita ovat Ässä, Bartok, Kettunen, Paavo, Ukko, Rölli, Uuno, Iisi & Luca. Taavista ja Rudista on tänä vuonna tullut "isoveljiä", kun Taaville tuli pikkuveli Leevi ja Rudille pikkuveli Nipsu. Ihanaa, että näissä Kompiaiskodeissa on ollut tilaa toisellekin Kompiaiselle. Olen myös onnellinen siitä, että muutama sellainen koti, joka pitkään on odottanut omaa Kompiaista sai tänä vuonna vihdoin pennun kotiin.

Tänä vuonna meille syntyi sekä Fäffät että Gääpiöt; Fäffät Millille ja Gääpiöt Sirkalle. Nämä ovat nyt sitten ensimmäiset pentueet, joissa emänä on oma kasvattini! Kaikille uusille vuoden 2016 Kompiaisille löytyi ihanat kodit. He ovat siis Fanni, Rurik, Leevi, Iita ja Nokkonen sekä Bessi, Iitu, Lycka, Jade ja Nipsu. Isäkoirien Jalon ja Ekan koteihin suuret kiitokset näistä muruista <3.

Milli siirtyi sijoituskotinsa Timon ja Lauran omistukseen Fäffien jälkeen. Iisi siirtyi sijoituskotinsa Nean omistukseen täyttäessään neljä vuotta. Meillä on ollut puhetta siitä, että Iisi kuitenkin voisi tehdä pennut Kompiaiseen. Sirkka kävi pentujen jälkeen mutkan "vanhassa kotona", mutta muutti sitten takaisin tänne Kompiaiskotiin. Nyt juuri ennen joulua myös Fannin tilanne muuttui ja se ei enää voinut jäädä sijoituskotiinsa. Elämä heittelee joskus kummia teitä ja sitten vaan pitää yrittää selvittää, mikä järkevintä on :).

**********

Ensi vuodelle toivon hyviä terveystuloksia E-pentueelle. Toivon täydestä sydämestäni, että Iitan jalka tulee kuntoon. Toivon, että Kompiaisia nähdään ensi vuonnakin agilityssä, tokossa, rallytokossa, näyttelyissä ja muissa harrastuksissa ja saatte kokea iloisia hetkiä Kompiaistenne kanssa! Toivotaan mukavia näyttelykäyntejä ja mahdollisesti myös sertejä niille Eevokeille, Fäffille ja Gääpiöille, jotka käyvät näyttelyissä, sekä Sirkalle :).

Katsotaan, järjestäisinkö jalostustarkastuksen ensi syksynä taas Oulussa, jotta Eevokit saataisiin tarkastettua. Paimennustestiin toivon runsasta osallistumista :). Kovasti odotan vuodelta 2017 sitä, että Iisi ja Viima saisivat pieniä Kompiaisia. Ja Zipe.

**********

Kiitos kaikille kasvatinomistajille kuluneesta vuodesta. Olette kaikki minulle tärkeitä <3

 

Taavi ja Leevi & Anna-Liisa ja Matti

Ässä & Maana perheineen

Mörkö & Sanna ja Ari

Bartok & Teemu ja Saga

Sisu & Mia perheineen

Ukko & Mari ja Ales

Assi & Merja ja Vili

Kepa & Sari perheineen

Paavo & Sanna perheineen

Rudi ja Nipsu & Salla, Niko & Saku

Kamu & Tanja ja Lasse

Uuno & Paula ja Jouni perheineen

Ponku & Erika, Tuija ja Pekka

Rölli & Taru perheineen

Iisi & Nea perheineen

Milli ja Luca & Timo ja Laura

Dodii & Ninni ja Jarkko perheineen

Hans & Maikku ja Seppo

Laku & Heikki ja Jenni

Viima & Elisa ja Jesse

Luna & Monica perheineen

Konsta & Natalia

Niila & Jenna ja Sami

Tuisku & Nina ja Jouni perheineen

Messi & Johanna perheineen

Hula & Anna & Lauri

Ilo & Kaisa & Rami

Nokkonen & Tiina

Iita & Hanna-Mari

Rurik & Hanna

Bessi & Piia perheineen

Iitu & Kirsi ja Anne

Lycka & Heinituuli perheineen

Jade & Sanna ja Henri

Vili & Sanna, Kai ja Daniel

 

Ja lopuksi vielä kiitos mun rakkaille lapsilleni, jotka ovat valmiita auttamaan aina kun tarvitsen apua

<3 <3 <3

joulu%202016%20b.jpg

Bella, Iiro ja Fanni, Veera, Maija ja Sirkka, Eero ja Zipe

 

Onnellista uutta vuotta 2017!

Tuija