Jopas oli erikoinen vuosi! Monta kertaa olen ajatellut, että onneksi on ollut nämä omat koirat, jotka ovat pitäneet seuraa ja pakottaneet ulkoilemaan. Muuten olemme viettäneet aikamoista hiljaiseloa Maijan, Bellan ja Zipen kanssa. Mummelit, Maija lähes 14 ja Bella kohta 11 vuotta, ovat saaneet välillä vähän vipinää päivään, kun Maisa on ollut päivähoidossa. Zipen ja Maisan äiti-tytär-käähkäystä on hauska seurata.

Korona pisti kerralla koko vuoden harrastukset jäähylle, enemmän tai vähemmän. Monet kilpailut, niin paikalliset kuin arvokisatkin peruttiin, samoin kaikki sisänäyttelyt maaliskuusta lähtien. Ja useimmat ulkonäyttelytkin. Maaliskuun alussa kävimme kevään viimeisen näyttelyn ja seuraavan kerran pääsimme kehään elokuusssa. Tämän poikkeus-tilanteen vuoksi myös muutama oululainen tuomarikokelas toivoi mahdollisuutta harjoitella rotua ennen arvostelukokeeseen menoa ja tuossa meidän lähikoulun pihalla kokoonnuimmekin sitten pienellä porukalla esittelemään gööttejä. Suurkiitos kaikille jotka olitte mukana eli Taru ja Rölli, Sanna ja Mörkö, Haamu ja Jedi, Mari ja Ukko, Paula ja Uuno, Tanja ja Hippa, Kaisa ja Ilo, Veera, Henna ja Maisa. Minulla oli mukana Zipe ja Maija ja Bella pitivät huolta ääniefekteistä. Kokelaista toinen osallistui kokeeseen ja sai arvosteluoikeudet rodulle.

Vuoden 2019 Kasvattajakisassa sijoituimme sijalle 2. Pisteitä meille tuli taas aika kivasti kaikista osa-alueista. Vuonna 2020 emme tuloksilla juhli :).

Tänä vuonna silmätarkastuksissa ovat käyneet Konsta, Iisi, Nekku, Mörö, Piisku, Kamu, Hans, Urho, ja Dodii. Kaikilla silmät terveet! Lonkat kuvattiin Urholta, Hipalta ja Maisalta ja polvet katsottiin Nekulta, Möröltä, Urholta, Piiskulta ja Dodiilta. Kyynärnivelen inkongruenssi lausuttiin Maisalle.

Dodii on kerännyt agilityssä ensi kesän SM-nollat kasaan. Toivotaan, että kisat saadaan pidettyä! Dodiihan aloitti myös tokouransa ja sai ensimmäisestä alokasluokan kokeestaan ykköstuloksen. Ilolla on agilityssä ensimmäiset nollat kolmosista. Lisäksi Ilo kisasi rallyssa, kuten Mörkökin.  Monitoimimies-Mörkön uusi aluevaltaus on koiratanssi! Jään innolla odottamaan, millainen tanssija meillä Mörkössä onkaan! Ainakin häntä tanssii varmasti koko ajan :). Ja varsin pätevästi Nokkonen löytää sieniä, sen bravuureihin kuuluvat niin kantarellit kuin suppilovahverotkin. Pätevä Nokkonen! Runa on suorittanut Ruotsissa mejätaipparin.

Muutamassa näyttelyssä ehdimme käydä alkutalvesta ennen kuin koronarajoitukset iskivät. Ja sitten syksyllä vähän lisää. Taisi olla ”ennätysvuosi”, seitsemän näyttelyä :). Mukaan mahtuu kuitenkin yksi valioituminen, kun Maisa sai viimeisen sertinsä ja valioitui syksyllä sekä Suomen että Ruotsin valioksi. Ruotsin sertinhän se sai jo kesällä 2019 Piteåssa. Tuo Maisan Ruotsin muotovalioarvo antaa Kompiaisille oikeuden jälleen yhteen SKV:n (Specialklubben för Västgötaspets) Championdiplomiin. Meillä on niitä ennestään kolme. Yhden diplominhan saa aina viidestä valiosta, joista kahden on oltava Ruotsin valio. Meillä olisi nyt kolme Suomen ja kaksi Ruotsin valiota odottamassa. Nyt poikkeusvuonna SKV on päättänyt olla jakamatta tänä vuonna iertopalkintoja, mahtaakohan tämä koskea myös näitä diplomeja.

Bella sijoittui kahdesti veteraanikehässä, se oli kerran BIS2- ja kerran BIS4-veteraani. Sisarukset Nekku ja Urho saivat vara-sertit. ROP- ja VSP-sijoituksia saivat Maisa, Rurik ja Messi, ja Mörkö oli ekassa veteraaniluokassaan ROPVET. PU-sijoituksia saivat Dodii ja Konsta. Hippa ja Mörö olivat erinomaisia ja Pimpula erittäin hieno. Kahdessa näyttelyssä sain esittää kasvattajaryhmän, ja molemmissa saimme kunniapalkinnon ja olimme ROP-kasvattajaryhmä. Toisella kertaa sijoituimme myös isossa kehässä ollen BIS4-kasvattajaryhmä.

Emmekä unohda myös muita kompiaisia eli Taavi & Leevi, Ässä, Kettunen, Bartok, Assi, Rudi, Paavo, Sisu, Milli, Iisi, Ponku, Luna, Viima, Sirkka, Laku, Hula, Niila, Tuisku, Luca, Fanni, Iita, Bessi, Lycka, Jade, Iitu, Nipsu ja Halti ovat olleet omien ihmistensä tärkeitä vierelläkulkijoita.

Uuden vuoden toiveeni on, että elämä vähitellen palautuisi normaaliksi. Poikkeusoloista huolimatta toivon kaikille paljon iloisia hetkiä kompiaisten kanssa niin arjessa kuin sitten niissä harrastuksissakin, kun niihin joskus päästään.

Onnellista uutta vuotta 2021! Pysytään terveinä!
 

Tuija