Eilen aamulla lähdettin Tanjan, Ricon, Avan, Sonjan ja Zipin kanssa Rantasalmelle paimennustaipumustestiin. Paikka oli aivan ihana, järven rannalla kahdella eri laitumella oli mullikoita. Testiä pystyi seuraamaan talon pihatieltä hienosti.  Kiitoksia kovasti tilaisuuden järjestäjille, erityisesti Irikselle, joka oli löytänyt näin upean paikan tätä varten!! Sääkin oli mukavan pilvipoutainen, vaikka säätiedotuksen mukaan olisi pitänyt tulla vettä. Tapasimme uusia ja vanhoja gööttituttuja ja muutamia aivan ihania gööttilapsiakin!!

Toinen lauma, muistaakseni viisi eläintä, oli vaikeammin liikuteltava ja toinen lauma, jossa oli kuusi eläintä (ehkä) oli kevyemmin liikuteltavissa. Ensin koira pidettiin kytkettynä laitumella ja sitten kun se kiinnostui eläimistä, se laskettiin irti. Testissä edettiin koko ajan sen mukaan, miten koira toimi.

Koirat saivat mukaansa arvion paimennustaipumuksestaan. Lomakkeessa oli valmiita vaihtoehtoja, joista ruksittiin koiraa parhaiten kuvaavat kohdat ja lopussa oli vielä tilaa kommenteille ja kohta, jossa paimennustaipumus arvioitiin. Testaajana toimi Örjan Skoglund Ruotsista.

Karkki paineli kyllä eläinten perässä ihan tohkeissaan, mutta se kuumeni aika tavalla ja olisi halunnut jahdata eläimiä. Se ei oikeastaan tajunnut miten sen olisi pitänyt toimia kun joku eläimistä irtosi laumasta vaan se mielellään valitsi jonkun jota se seurasi. Eli sillä oli jonkin verran tajua siitä, että eläinten takana piti liikkua edestakaisin, sitä se kyllä teki, mutta se myös jahtasi ja hajotti lauman. Örjan sanoi, että se tekee ihan älyttömästi töitä ja on tosi innokas, mutta se ei oikeen tiedä että miten pitäisi tehdä. Lopuksi Karkki alkoi väsyä ja se kävi kysymässä, että vieläkö pitää jatkaa.... Karkki sai kuitenkin arvion, että se osoittaa hyvää paimennustaipumusta. Taisi into korvata taidon :).

Maija hoksasi heti, että kun laumasta joku irtosi, se pitää hakea takaisin ja ohjata toisten luokse. Se oli varovaisempi kuin Karkki, joka meni siis ihan jalkoihin, ja jätti vähän etäisyyttä eläimiin, mutta se osasi ohjata niitä hyvin. Maijan arvioiksi tuli, että se osoittaa erittäin hyvää paimennustaipumusta :).

Laitan tuonne erilliset sivut noista pöytäkirjoista (yritän ehtiä skannata lomakkeet ensi viikolla, nyt siellä on vaan likkojen arviot) ja kuviakin toivottavasti tulee myöhemmin...

Tämä oli kyllä taas sarjassamme älyttömän mukavia kokemuksia. Olisi mukava päästä toisenkin kerran kokeilemaan!!!

Reissuseuranamme olleet tappijalat olivat kaikki innokkaita paimentajia. Rico osoittin erittäin hyvää paimennustaipumusta, Ava erinomaista ja Zippikin hyvää kunnes sai tällin mullikalta..... Onneksi ei käynyt kuinkaan...

Seuraavissa kuvissa paimentaa Karkki....

"Voisinko saada huomionne, olen GÖÖTTI ja aion nyt vähän LIIKUTTAA teitä!"

1851028.jpg
Ainakin tästä göötistä lähtee ääntä....
1850988.jpg
"Eikö sana kuulu vai eikö se tehoa?!"
1851030.jpg

"Ja nyt sitä mennään!!"

1851031.jpg

"Sinä siitä tuohon suuntaan, mars mars!!"

1850989.jpg

"Värillä ei väliä, sinä kans sinne, alahan mennä!"

1850992.jpg

"Jees kaikki liikkuu, vaikka mua ei näykään" :)

1851046.jpg

"Ja nyt jätkät oikeaan"

1850990.jpg

1851033.jpg

"Yksi kanttura unohtui porukasta, mutta siitä viis, nää muut mä hanskaan..." Kuvassa ON myös erittäin kovasti töitä tekevä göötti....

1850993.jpg

"Hei, mitäs mun nyt pitää tehdä?? Nää meinaa ihan oikeesti hajaantua.....".

1850991.jpg

Keskellä istuu pieni väsynyt göötti.....

1851048.jpg

Kiitoksia Tanja ja Sonja kuvista!!