Pitääpä nyt vähän kirjoitella aiheesta, kun joitakuita tämä(kin) aihe kaihertaa...  Aiheesta on jopa haukuttu Viiman veljen omistajaa... En kyllä ole keksinyt, että miten Viiman pisteet voi olla toisen koiran omistajan asia, mutta jollain kieroutuneen ja sairaan mielen logiikalla näin on.

 

Viiman luonnetestipisteet on +39 laukauskokematon. Jonkun mielestä tämä tarkoittaa sitä, että koiralla on huono luonne. Ja että jotta koira olisi hyväluonteinen, ei riitä, että se on arjessa helppo ja mukava, vaan hyvän koiran pitää pärjätä arjessa JA luonnetestissä. No höpö höpö. Luonnetesti on alunperin luotu palveluskoirien valikointiin puolustusvoimien tarkoituksiin. Ja mikä göötti on? Pääsääntöisesti seura- ja harrastuskoira. Sen pitää sopeutua elämään kaupungissa ja perhekoirana, sopeutua niihin harrastuksiin, joita sen kanssa tahdotaan harrastaa. Hyvin harvalta odotetaan palveluskoiraluonnetta. Tai muutenkaan mitään superhessujuttuja.

 

Onko oikeasti niin, että koira, joka saa luonnetestistä tällaiset pisteet, on automaattisesti huonoluonteinen? Ja jalostukseen kelpaamaton? Älkää nyt oikeasti viitsikö, aikuiset ihmiset.

 

Tavallisessa arjessa Viima on ihan normaali koira. Sen kanssa voi mennä minne vaan ja se kulkee häntä heiluen uusiin paikkoihin. On mennyt junassa ja laivalla ja bussissa, eikä mitään ongelmia ole. Se kulkee asemahallin liukkaalla lattialla ihan yhtä reippaasti kuin asvaltilla, parketilla, keinonurmella, kivilaatalla. Eikä se pelkää portaikkoja, hissejä, oviaukkoja, halleja tms. Tiedän mistä puhun, olen nähnyt. Ja kun minulla on ollut sellainenkin koira, jonka kanssa minnekään meneminen ei koskaan ollut itsestäänselvyys. Ja jokainen, joka muistaa Karkin, tietää, mistä puhun.

 

Viima on "luonnetestattu" aika monella agility- ja näyttelyreissulla. Kevään Narvan reissun jälkeen Elisa, jonka Viima on, totesi, että "se taas viikonloppuna todisti olevansa maailman helpoin ja kivoin koira". Koira palautuu kaikista eteentulevista tilanteista hyvin ja sopeutuu kaikkiin tilanteisiin heti. Niinhän sen pitää ollakin! Olen enemmän kuin iloinen siitä, että myös tässä Narvan näyttelyssä arvostellut tuomari tykkäsi Viiman luonteesta ja palkitsi sen. Viima on myös jalostustarkastettu, eikä siellä sen lomakkeessa ole ruksittu mitään muuta luonteesta kuin ne toivotut ominaisuudet.

 

Viiman kanssa harrastetaan agilityä ja vaikka en ole nähnyt luonnossa sen kisaavan, olen nähnyt siitä useita videoita, joista kyllä ihan selvästi näkee, että koiralla on hyvä vire päällä ja se tekee täysillä ohjaajansa kanssa ihan missä vaan. Ja se on taas sellainen asia, joka minusta on paljon tärkeämpi kuin se, että kestääkö se sitä, että joku ukko tulee heilumaan kepin kanssa sen lähelle. En kestäis minäkään.

 

Viima ei suhtaudu kaikkiin ihmisiin yhtä avoimesti. Eikä kaikki göötit niin teekään. Enkä senkään takia moittisi sen luonnetta. Jotkut göötit on avoimempia ja jotkut vähemmän. Se ei tarkoita kuitenkaan sitä, että ne eivät olisi luoksepäästäviä tai hyväntahtoisia. Viima on suorittanut kaverikoiraksi pääsyn ensimmäisen vaiheen ja on tehnyt jo harjoitteluja sekä vanhusten että kehitysvammaisten luona. Ei se siis kovin luoksepäästämätön tai ylivarautunut voi olla. Kaverikoirille on aika tarkat kriteerit siitä, miten niiden pitää suhtautua vieraisiin ihmisiin. Ai niin, täytyyhän sen olla ihan vitipää, kun sillä on vaan 39p. Ei sillä ole mitään merkitystä, että se makoilee siellä vieraiden mummojen viekussa.

 

Tällä logiikalla, ovatko ne kaikki ei-luonnetestatut kyyristelijät hyväluonteisia jalostuskoiria, niillä kun ei ole niitä helkkarin luonnetestipisteitä siellä Koiranetissä näkösällä??

 

Tässä sain jo osakseni sellaistakin jeesustelua, että mun pitäs vähän tarkistaa kasvatustyötäni, kun eihän noi terveysasiat yksin oo tärkeitä. Pitäs meinaan nää luonneasiatkin ottaa huomioon. Joopa joo. Voi jösses. Ihan vaan tervemenoa katsomaan montako jalostukseen käytettyä narttua (ja urostakin) meillä on MH-luonnekuvattu ja/tai luonnetestattu. Tai mitä niiden kanssa on muuten harrastettu. No, Sirkalla ei näy mitään, mutta se siis harrasti edellisessä kodissa rauniohakua. Ja väitän, että ei koira voi olla ihan vitipäinen, jos se lähtee tekeen hommia raunioilla ja etsiin sieltä vieraita ihmisiä. Mut onhan se hienoa, että SUUNNITTELEE luonnetestiin menoa. Miksei koiralla ole mistään lajista mitään tuloksia? Tekisi mieli kysyä, että aijaa, eikö sun koira toimi vieraissa paikoissa? Vai ettekö te harrasta mitään? No, kun ei harrasta mitään, niin ei tarvi myöskään selitellä mitään nollatuloksia.

 

Ja kyllä, olen vähän tuohtunut nyt ja kirjoitan tätä sellaisessa mielentilassa, että ketuttaa. Mua suututtaa tosi kovaa se, että Viima on leimattu sen luonnetestipisteiden takia jotenkin epäkelvoksi koiraksi, mitä se ei todellakaan ole. Ja että ihmiset, jotka eivät ole koskaan edes koiraa nähneet, katsovat asiakseen sitä haukkua. Erityisen kovasti suututtaa Elisan puolesta, joka harrastaa koiransa kanssa kuitenkin agilityä ja rallytokoa ja käy näyttelyissä ja mätsäreissä ja kaverikoiravierailuilla eli heti useampia lajeja. Jos nyt koiraa halutaan jostain haukkua, niin korvat sillä on eri puolilla päätä, eikä se mikään maailman kaunein kukkanen ole. Mutta muuten se on ihan normaali göötti.

 

Elisa tykkää Viimasta, minä tykkään Viimasta. Kenenkään muun ei tarvitse tykätä Viimasta, ellei halua. Toivoisin vaan niin kovasti, että ihmiset yrittäisivät edes ajatella loppuun asti, ennen kuin alkavat laukoa näkemyksiään toisten koirista, joita eivät ole edes koskaan nähneet. Ehkä niiden ihmisten, jotka Viiman luonnetta moittivat sen luonnetestipisteiden perusteella, pitäisi EDES KERRAN NÄHDÄ KOIRA LIVENÄ. Mutta helppoahan se haukkuminen toki on, kun ei ole koiraa koskaan nähnytkään :). Voisi vaikka vielä joutua perumaan näkemyksensä.

 

Viima%20ja%20EE%20MVA%20ruusuke%206.6.20